onsdag 17 februari 2016

Smör på mackan

Igår hade vi kommunstyrelse och min motion var uppe för beslut. Jag lyckades argumentera för ett bifall! Inte vanligt när man sitter i opposition. Det är som en outtalad regel att man inte bifaller motioner från "den andra sidan".




Jag föreslår en smörbaserat pålägg i kommunens verksamheter där man blandar smör med rapsolja och vatten. Helst ska man blanda själv, men en genväg är Bregott. Helst ekologiskt eftersom man då är garanterad svensk mjölk.



Det finns många argument mot margarin och för smör. Man började tillverka margarin i mitten av 1800-talet för att det var brist på smör. På 50-talet kom bordsmargarinet på bred front i Sverige. Idag rekommenderar tyvärr livsmedelsverket margarin med lägre fetthalt till barn i våra skolor och förskolor för att barn inte ska få i sig för mycket mättat fett.


Om man då ska analysera vad som hänt efter 50-talet med vår folkhälsa är det inte svårt att komma fram till att många av vår tids stora folksjukdomar är orsakade av socker, vitt mjöl och fel sorts fett. Vi behöver återgå till mer naturliga råvaror, och absolut servera det bästa för våra barn.


Smör är en fet produkt och man ska inte konsumera för mycket. Då är det intressant som ett komplement att även införa andra livsmedel som man kan bre på mackan, ex. hummus och avokado. Enligt kostchefen i kommunen jobbar man även med den frågan.


Nu återstår för motionen att även bli bifallen i Kommunfullmäktige. Jag hoppas även där på att "den andra sidan" ska rösta rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar